Україна має 80% потужностей для виробництва будматеріалів на відбудову. Деякі матеріали доведеться імпортувати
  • 25.09.2023

В Україні є 80% виробничих потужностей для створення будівельних матеріалів на відбудову.Про це повідомила голова Комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.
За її словами, вартість будматеріалів для відбудови України станом на листопад 2022 року вже сягнула $63 млрд. Посадовиця наголосила, що вкрай важливо, аби ці матеріали вироблялися саме в Україні, адже тоді $16 млрд доданої вартості залишиться в українській економіці.
До того ж із цих коштів $5,6 млрд підуть на зарплати людей, що працюватимуть на цих підприємствах. Таким чином можна буде втримати 100 000 робочих місць та одержати $1,5 млрд надходжень до Пенсійного фонду України.
«Тому ми наголошуємо міжнародним партнерам, що в українському відновленні вітчизняні виробники будматеріалів обов’язково будуть брати на себе основну роль», – прокоментувала Шуляк.
Утім політикиня наголосила, що не всі будівельні матеріали Україна зможе виробляти власноруч. Деякі доведеться імпортувати, серед них листове скло, цемент, бетон і профіль ПВХ.
«У Лисичанську в нас був єдиний завод з виготовлення листового скла, але його розбили ще 2014 рjre, і він перестав працювати. Нам досі не вдалося побудувати на території України таке підприємство, і ми змушені закуповувати скло на іноземних ринках із великою націнкою. Тому слід створити в Україні такі умови, щоб зайшли іноземні інвестори, які захочуть будувати в нас заводи з виготовлення такого матеріалу», – пояснила Шуляк.

Повернення до списку